Lördag 5 mars 2022

DELA
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Spela videoklipp

I detta avsnitt bjuder vi er på två premiärer, det är Fritidsbanken som slagit upp portarna och Salong Savon som haft sitt första månadsevent som dom kallar för Wonderful Wednesdays. Vi blickar också tillbaka på veckan som gått med Loppis på Brännaborg och musik med Bandkollektivet BANDET som hade sin första spelning i Härnösand efter att restriktionerna släppts. Som vanligt får du också se vem som får “veckans blommor” och vi berättar att datum är satt för invigningen av Re:store.

Helgens och veckans tips

BIO

Sportlovsbio  i Västernorrlands museums hörsal.

ONSDAG 9 mars 14.00  Apstjärnarn, svensk animerad film, 2021.

TORSDAG 10 mars:14.00  Mitt liv som zucchini. Fransk animerad film, 2016.

Torsdag 10 mars 18.00-20.00 Murbergets filmklubb för ungdomar. Torsdag den 10 mars visar vi filmen Den tysta revolutionen i museets hörsal. Efteråt finns det tid att fika, prata och mysa. Att hänga på museet helt enkelt.

FREDAG 11 mars 14.00  Lånaren Arrietty. Japansk animé, 2010.

Filmerna visas med svenskt tal och text. Fri entré. Platsbiljett finns i museets reception, telefon 0611-886 00. Samarr: Sveriges Förenade Filmstudios.

Saga 1

 En ung mumins äventyr /sv tal

Tisdagsklubben

The Batman   

Bara knyt, Alfons!

Uncharted

The Batman

Saga 2
Sing 2 /sv tal

Uncharted

Jackass Forever

Saga 3
Viljas äventyr /sv tal

Clifford den stora röda hunden /sv tal

Tisdagsklubben

Belfast

Scream

Spider-Man: No Way Home

Kyrkligt

LÖRDAGEN DEN 5 MARS   11:30  Härnösands domkyrka Lördagsmusik

SÖNDAGEN DEN 6 MARS 11:00  Stigsjö kyrka Högmässa

SÖNDAGEN DEN 6 MARS 11:00  Härnösands domkyrka Högmässa – livesänds 

SÖNDAGEN DEN 6 MARS 14:00  Viksjö församlingshem Stor & Liten i Viksjö

SÖNDAGEN DEN 6 MARS 18:00  Säbrå kyrka Gudstjänst med toner och tankar

 SÖNDAGEN DEN 6 MARS  18:00  Högsjö kyrka Gudstjänst för själ och hjärta – med High Coast Band

TORSDAG 10 MARS 18.00  Härnösands domkyrka Mässa i Taizéton

MUSIK OCH KULTUR

Lördagen den 5 mars 12.00 Härnösands bibliotek Häxan och humlan med Teater Månstjärnan

Onsdag den 9 mars 2022 20.00 Bryggeriet, Kattastrand CARL BAGGE TRIO featuring KRISTIN AMPARO 

Härnösands konsthall bjuder på abstrakt måleri och ett konstnärligt undersökande av Luleälven genom fotografi. I galleriet på plan ett visar Härnösands Konstförening en utställning av Mia Rogersdotter Gran. Utställningen är ett konstnärligt undersökande av Luleälven genom fotografi och arkivmaterial. I salarna på plan två visar vi utställningen ”SVAJS” med duon Susanna Salifou Nygren och Vanja Gyllen-sköld.”Formen för vårt arbete är abstrakt måleri, det visuellt gestaltade och kroppsligt relaterade

Västernorrlands museum. HÖJ DIN RÖST!  100 röster i Västernorrland är ett projekt där en mångfald av röster om demokrati i Västernorrland ska samlas in presenteras och synliggöras, med barn och unga som ett särskilt fokus. Pågår till den 15 maj.

Västernorrlands museum. Fira demokratin.  Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati. Pågår till den 15 maj.

SPORTLOV

Länk till kommunens sportovsaktiviteter https://harnosand.se/5.289d9d9c17f38f3993a910f6.html

Länk till Västernorrlands museums sportlovsaktivieter https://vnmuseum.se/events/sportlov-pa-museet/

Länk till sportlovet på Technichus

https://technichus.se/forboka-utstallning-1/

SKRIDSKO

Under sportlovet finns det möjlighet för allmänheten att åka skridskor på Högslättens isbanor. . Vissa tider är med klubba och andra är utan klubba, respektera detta så alla känner sig välkommen. På bandyplan är endast boll tillåten. Beroende på väder så spolar kommunen upp ytterligare 14 stycken isbanor.Isbanor Gerestaskolan, Franzénhallen, Gånsviks förskola, Solenskolan, Brunne skola, Älandsbro skola, Bondsjöhöjdens skola, rink, Hälledals skola, rink, Brännaskolan, Viksjö, rink, Byåker, Häggdånger, Mellanholmens isbana

LÄNGDSKIDOR

Det finns många fina skidspår runt om i Härnösand.  Länk till spårstatus https://www.skidspar.se/sok.php?q=&t=2&d=1&k=249

UTFÖRSÅKNING

VÅRDKASEN Öppettider under vecka 10 Måndag – söndag: 11.00 – 16.00 Skiduthyrningen är öppen och det finns enklare fikaförsäljning i caféet.

PULKAÅKNING

I Härnösand finns flera roliga pulkabackar att välja mellan. Här hittar du några förslag: Vårdkasen, Björners backar, Kappellsbacken, Backen vid Landsarkivet.

TECHNICHUS

Technichus har öppet varje dag under sportlovet. Länk till förbokning https://technichus.se/forboka-utstallning-1/

Sportlov på Västernorrlands museum Murberget 

Familjevisning av Forntidsresan

Tisdag 8 mars kl 10.30 och 13.30

Följ med på en guidad visning i utställningen Forntidsresan. Tillsammans funderar vi på hur människor och djur levde i Västernorrland på stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Pedagog Sofia Eriksson-Bergström leder visningen som tar cirka 40 minuter och riktar sig till barn från fem år och uppåt. Samling i utställningshallen 1 trappa ned. Max 15 personer.

Snöskulpturer och utelekar

Tisdag 8/3 – fredag 11/3 kl. 11.00-15.00

Plats: Framför museibyggnaden.

Kom och gör snöskulpturer och andra roliga och kreativa aktiviteter utomhus!

Mellan klockan 11-15 tisdag till fredag under sportlovsveckan finns museets personal på plats framför museibyggnaden. Vid bra snötillgång kan du prova på att göra snöskulpturer. Du kan också prova på att måla i snön och andra kreativa aktiviteter samt tävla mot dina kompisar eller andra i snöfemkamp. Museets personal visar också olika utelekar man kan leka under vintern.

Det finns även varm saft som museet bjuder på, som du kan hålla dig varm med medan du håller på med aktiviteterna.

Drop in. Från 7 år, yngre barn i vuxens sällskap. Aktiviteterna är gratis.

Ev. Förskole- och fritidsgrupper måste föranmäla senast dagen innan, 0611-886 00.

5-i-rad med vintertema

Du kan spela 5-i-rad med vintertema. Där ska du försöka hitta föremål och andra saker som finns på friluftsmuseet och sedan kryssa i så många av dessa på din spelbricka. Spelbrickan hämtar du hos museets personal vid aktiviteterna framför museibyggnaden. Lyckas du få fem ord i rad på din spelplan? Och hittar du alla saker är du verkligen duktig! Här gäller det att hålla ögonen öppna när du går runt på friluftsmuseet och lista ut var olika saker som står på spelplanen kan finnas. Lyckas du få fem ord i rad vinner du ett pris.

Tipspromenad

Du kan gå en tipsrunda på friluftsmuseet med tema vinter och idrott. Du hämtar din svarstalong hos museets personal vid aktiviteterna framför museibyggnaden, och går en runda på friluftsmuseet och svarar på frågorna. Lämna sedan din talong till museets personal för att få de rätta svaren och ett pris.

Vädret:

Om det på grund av vädret inte finns så mycket snö kvar finns det andra aktiviteter och lekar som passar när det är barmark eller lite snö. Tipspromenad och 5-i-rad går att delta i även om det är lite snö. Fråga museets personal om de aktiviteter som finns. Aktiviteterna håller på utomhus. Ta därför med varma kläder och skor så du inte fryser.

HÄRNÖSANDS BIBLIOTEK

7 och 9 mars – Fågelfantasier Kom och pyssla med papper och garn. Klockan 10.00-12.00 och 13.00-15.00 båda dagarna. Gratis aktivitet. Barn under 6 år måste ha med sig en målsman.

8 mars – Minecraft Education workshop Klockan 09.30-11.30 samt 13.00-16.00 i lokalen Verkstan. Förmiddagens workshop passar dig som är 7-10 år. Eftermiddagens workshop passar dig som är 9 år och uppåt. Aktiviteten är gratis, men föranmälan görs här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

10 mars – Rollspel för nybörjare Klockan 15.00 – 16.00 i Olof Högbergsssalen. Passar dig som är 13 år och uppåt. Aktiviten är gratis men du du måste föranmäla dig och hämta biljetter i receptionen på plan 2, från och med 28/2.

Under hela veckan kan du delta i Sportlovsboken.  Läs en valfri bok och få en gratis bok av biblioteket

SIMHALLEN HÄRNÖSAND

Under vecka 10 är det familjedagar på relaxen och badet öppnar redan klockan 10.00. Du kan också leka på vattenhinderbanan.< Torsdag 10/3 19.30-22.00: Sportlovsdisco för alla som går på mellanstadiet. https://bibliotek.harnosand.se/documents/908419/0/sportlovsboken_2022.pdf/b99416d4-f161-a367-591e-5fdc76c80e6a

KONSTHALLEN
Konstveckor 18 februari – 12 mars Barn och unga fyller konsthallen med sina verk! N  I ett av utställningsrummen visas animerade kortfilmer som elever i årskurs 4 skapat under workshopen ”Mina och Alfhilds drömmar”.

Konstbingo Var finns de hemliga grejerna? De gömmer sig lite här och där bland utställningarna. Alla barn som medverkar får ett pris! Öppettider: Tisdag – lördag kl. 11:00 – 15:00. 

SNÖSKOVANDRING OCH PIMPLING
Ge dig ut i skogen eller uppför ett berg med snöskorna på. Bestig Fälleberget, Vårdkasen, Gådeåberget, Tuäggen i Ramvik, Valkallen, Hippaberget i Viksjö, Middagsberget i Rö eller följ vandringsleden mellan Vårdkasen och Smitingen. ill du hyra snöskor? Ta kontakt med Friluftsfrämjandet  https://www.friluftsframjandet.se/regioner/norr/lokalavdelningar/harnosand/snoskor/

I Härnösands kommun finns flera tjärnar där du kan fiska under vintern. Ta dig ut på isen, borra ett par hål, njut av lugnet och vänta på att fisken ska nappa. Mjällåns fiskevårdsområde i området runt Viksjö.   Lalamptjärn, Pörjalamptjärn Högsjö fiskevårdsområde i Ramvik  Östbytjärn

SPORTLOV Svenska kyrkans sportlovsprogram
STOR & LITEN

Måndag

Kyrkkällan, Älandsbro kl 9.00-11.30

Säbrå församlingsgård kl 13.00-16.00

Tisdag

Domkyrkans församlingsgård kl 12.30-15.00

Fredag

Högsjö församlingsgård kl 9.00-11.30

Domkyrkans församlingsgård kl 9.00-11.30

SPORT

LÖRDAGEN 5 mars  13:00 Fotbollspremiär vänskapsmatch på Högslätten Älgarna Härnösand- Kramforsalliansen 

LÖRDAGEN 5 mars  13:00 Högslättens Ishall AIK Härnösand – Team Härnösand HC Hockeytrean Ångermanland

SÖNDAGEN DEN 6 MARS 14:00 Öbacka SC Härnösand HK – Kalix HK Handboll Dam 2 Norr

ÖVRIGT   

LÖRDAG 5 MARS  09:30  Sinnenas dag- tälj din egen Pilgrimsstav Vårsta Diakonigård

TISDAGEN DEN 8 MARS För dig som vill kombinera träning och umgänge med andra föräldralediga under en promenadslinga på ca 4 km! På tisdagar kl 10.00 samlas vi på Simhallens parkering och promenerar tillsammans med några stopp på vägen för lite träning. Både mammor och pappor är välkomna. 

LÖRDAG 5 MARS 18.00 After Ski med Trion Häggdångers Bygdegård Bygdegården bjuder upp till allsång, mat och musikquiz.  

LÖRDAG 5 MARS 20.00 Lindy Lördag Aqui – Artillerigatan 3, Härnösand Äntligen är det dags! Kom och dansa och ät semlor med oss på Lindy Lördag! Som vanligt börjar vi med kurs, och sedan socialdans.  

SÖNDAG 6 MARS 10:00 Fiskepremiär för rödingfiske vid Pörjalamptjärn! Fiske med ordinarie kort 130 kr/st. Tre utsatta fiskar per kort. Barn t o m 10 år fiskar gratis i förälders sällskap TORSDAG 10 MARS 10.00 Härnösands bibliotek. Digital torsdag Läs och lyssna på digitala böcker – enkelt och tillgängligt